Sijainti: Helsinki, Suvilahti

Status: Kokeilu

Vuosi: 2024

Suunnittelu: Nomaji maisema-arkkitehdit, Abau Design

Tilaaja: Forum Virium Helsinki Oy

Luontoasema on Nomajin ja Abau Designin kokeiluhanke, joka esittelee uuden tavan luoda monimuotoisuutta kaupunkitilaan ja nostaa maaperän merkityksen keskiöön. Luontoasema muodostuu modulaarisista elementeistä, jotka täytetään lähialueelta tuodulla maaperällä. Maaperän sisältämä kasvillisuus ja siemenet saavat jatkaa kasvuaan Luontoasemalla. Luontoaseman tavoitteena on muun muassa tilan luominen ja rajaaminen, maa-ainesten hyötykäyttö ja kierrätys, luontokosketuksen ja tietoisuuden kasvattaminen sekä elinympäristöjen tarjoaminen eliöille ja mikrobeille.

Luontoasema voidaan mukauttaa paikan ja käyttötarkoituksen mukaan. Kokeiluhanke tarjosi mahdollisuuden testata Luontoaseman toimivuutta pienemmässä mittakaavassa. Laajempaan mittakaavaan skaalattuna Luontoasema voisi mahdollistaa pintamaiden ja maaperän varastoinnin esimerkiksi työmaan aikana. Täytettyjä elementtejä voidaan hyödyntää myös tukimuureina, jolloin maa-ainesta voidaan koota rajatulle alueelle. Paikallinen luonnon monimuotoisuus ja lajisto hyötyvät, kun maaperän eliöt säilyvät lähellä alkuperäistä sijaintiaan. Lisäksi työmaan hiilijalanjälki pienenee, kun maa-aineksia ei tarvitse kuljettaa muualle.

Moduulit toteutettiin teräsrunkoisina, ja ne suunniteltiin siten, että niihin voi kiinnittää ritilää, teräsverkkoa tai levyjä. Moduulin voi jättää yläosastaan avonaiseksi tai asentaa siihen puisen kannen tai teräsverkon, joka mahdollistaa esimerkiksi istumisen.

Kokeiluun soveltuva pintamaa saatiin Helsingin kaupungin Kivikon läjitysalueelta, sillä Suvilahdessa tai sen läheisyydessä ei ollut saatavilla sopivaa maa-ainesta. Kokeilussa laatikoihin kylvettiin kukkivaa yksivuotista niittysiemenseosta.

Kokeilussa todettiin, että maa-ainekset pysyivät laatikoiden sisällä hyvin, kesän rankkasateista huolimatta. Siemenet itivät hyvin ja niittykasvillisuus kasvoi myös moduulien pystypintojen läpi, mikä olikin alkuperäisessä konseptissa yksi keskeisistä tavoitteista. Moduulien avulla onnistuttiin luomaan vertikaalista vihreää ilman monimutkaisia rakenteita ja intensiivistä hoitoa.

Helsingin Suvilahteen toteutettu pilottihanke on osa Forum Viriumin PilotGreen-kokeiluhanketta, joka saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.