Hiiliviisas kaupunkivihreä -festivaaleilla lauantaina 26.8. klo 10–16 järjestetään lapsille suunnattu työpaja Keskustakirjasto Oodin edessä. Työpajassa rakennetaan tulevaisuuden maisemia ja pohditaan mistä kaikesta leikki voi alkaa: ripauksesta mielikuvitusta, kasasta hiekkaa, risuista ja männyn kävyistä. Lapset pääsevät upottamaan kädet hiekkaan ja tutustumaan erilaisiin luonnon materiaaleihin koskien, tutkaillen ja katsoen. Työpaja järjestetään yhteistyössä CO-CARBON-hankkeen kanssa ja se on osa Hiiliviisas Kaupunkivihreä festivaalia. Lisätietoa tapahtumasta täältä.

Alku on Nomajin kehittämä menetelmä lapsiystävällisten ympäristöjen suunnitteluun. Alku-menetelmä tarjoaa keinoja lapsiystävällisyyden arvioimiseksi ja huomioimiseksi erilaisissa ympäristöissä. Menetelmän avulla toteutetaan ympäristöjä, jotka vahvistavat lasten hyvinvointia ja tarjoavat viihtyvyyttä ja hyvinvointia kaikenikäisille kaupunkilaisille.

Tutustu materiaaleihin!

Järviruoko

Järviruoko kasvaa runsaana meren- ja järvien rannoilla. Järviruokoa voi käyttää monella tavalla: viherkatoissa, katteena, kasvualustana ja maanparannusaineena. Järviruoko voi myös vähentää muovin tarvetta viherkatoissa ja istutusten katteissa. Sen hyödyntäminen vähentää ruovikon aiheuttamia metaanipäästöjä (lähde: ymparisto.fi) ja hyötykäytössä hiiltä varastoituu.

Kävyt

Kävyt koostuvat kukintorankaan kiinnittyneistä suomumaisista emilehdistä. Pystytkö tunnistamaan käpyjen erot? Männynkävyt ovat puumaisia ja jäykkiä, kun taas kuusenkävyt ovat ohuempia ja joustavampia. Puu voi tuottaa suuren määrän käpyjä vuoden aikana. Metsissä kävyt lahoavat hitaasti ja lannoittavat niiden yläpuolella olevia puita, mikä tekee niistä osan hiilikiertoa.

Neulaset

Männyn lehdet koostuvat joukosta neulasia, jotka kasvavat nipuissa, joita kutsutaan sidekkeiksi. Neulasten pituus vaihtelee lajista toiseen. Tiesitkö, että esimerkiksi männyt pudottavat tuhansia neulasia vuosittain? Neulaset sisältävät myös hiiltä ja edistävät puun hiilikiertoa. Männyn neulasten sanotaan olevan hitainta luonnonmateriaalia, joka hajoaa. Pieninä määrinä lisättynä neulaset voivat olla hyviä kompostissa.

Kaarna

Kaarna on puiden, pensaiden ja puumaisten köynnösten ulkokerros. Se suojaa puuta ulkoisilta tekijöiltä, kuten kuivumiselta tai palamiselta. Kaarnan paksuus vaihtelee huomattavasti lajeittain. Tietyillä lajeilla se voi olla jopa 20 % puun kokonaistilavuudesta tai biomassasta (Neumaan et al., 2020). Kaarnassa olevan hiilen määrän arvioiminen on kuitenkin edelleen vaikeaa. Kaarnan halkeamat tarjoavat erinomaisen elinympäristön monille lajeille, kuten hyönteisille ja hämähäkeille (Trees for Life, 2023). Kaarnaa voidaan käyttää esimerkiksi osana kasvualustaa tai maanparannusaineena.

Luonnonkivet ja sepeli

Kiviä voidaan käyttää lähes loputtoman moneen tarkoitukseen esimerkiksi rakentamisessa. Kivilajista ja ja maan historiasta riippuen kivet ovat eri muotoisia, värisiä ja kokoisia. Rakentamisessa luonnonkiviä voidaan käyttää uudelleen, joten ne ovat kestävä materiaali. Luonnonkiviä käsitellään esimerkiksi päällyste- tai reunakiviksi. Sepeli on taas kalliosta tai sorasta murskattua ja seulottua kiviainesta, josta on poistettu hienoaines. Kun katsot ympärillesi kaupungissa, missä kaikkialla näet kiveä?

Liuskekivi

Suomen kallioperästä löytyy monia erilaisia kivilajeja. Liuskekivi on hyvin vanhaa, sedimentoitunutta eli kerrostunutta merenpohjaa. Liuskekivet lohkeavat laattamaisiksi liuskoiksi itsestään kiven koostumuksen ja syntytavan johdosta. Siksi niistä saa helposti vaikka hienoja pihakiviä.

Tiilimurska

Tiili murske on valmistettu tiilistä. Se on tapa kierrättää ja käyttää uudelleen rakennuksista purettua tiilimateriaalia, antaa sille uusi käyttötarkoitus ja siten välttää jätettä. Tiilet murskataan pienemmiksi paloiksi kiviaineksen muodostamiseksi. Mitä mieltä olet väristä?

Käyttömahdollisuudet:
• kannen kasvualustan keventäminen, esim. kumpujen täyteaine: vaihtoehto kevytsoralle
• pintamateriaali – vaihtoehto soralle/kivituhkalle

Ilmastovaikutukset:
• kierrätysmateriaalin käytön vähentäminen varta vasten tarkoitukseen hankitun tuotteen (esim. kevytsora) tarvetta ja siitä koituvaa ilmastokuormitusta
• korkeassa lämpötilassa polttaminen aiheuttaa valmistusaikaisia päästöjä

Turve

Turvetta syntyy soilla, kun lahoava kasviaines kertyy päällekkäin tuhansien vuosien aikana, muodostaen vähitellen paksun kerroksen. Siksi suot ja niiden turve muodostavat maahan erittäin suuren hiilivaraston. Turvetta käytetään esimerkiksi energiantuotantoon, puutarhamullassa, eläinten kuivikkeena, rehuaineena ja kompostin tukiaineena, maanparannusaineena, lannoitteena ja öljyntorjunta-aineena (CO2data.fi). Turpeen käytössä se alkaa hajota tai se poltetaan, jolloin hiili vapautuu ilmaan. Turve on hieno materiaali, mutta sen käyttöä kannattaa harkita tarkkaan ettemme tuhoa sitä.

Jäkälä

Jäkälä on symbioottinen eliöryhmä, joka koostuu sienestä ja mikroskooppisista viherlevistä tai syanobakteereista. Jäkälät kasvavat hitaasti ja viihtyvät kuivilla paikoilla, esimerkiksi kivien päällä. Tiesitkö että jäkälää voi myös syödä?

Sammal

Sammalet ovat rakenteeltaan yksinkertaisia ja pienikokoisia (yleensä 1–10 cm) itiökasveja, joilla on hyvin pienet lehdet tai ei varsinaisia lehtiä lainkaan.  Vihreiden sävyjen ja pehmeän koostumuksensa ansiosta sammalta löytyy yleisesti kosteista paikoista varjossa. Sammaleilla on tärkeä rooli maaperän toiminnassa ja hiilen kierrossa.

Kuivasavi

Suomen maaperässä oleva savi on yleensä punaista savea. Se on harmaata raakana ja muuttuu oranssiksi tai punaruskeaksi poltettaessa. Luonnonsavea käytetään keramiikassa, mutta myös rakennusmateriaalina, tiili- ja savikipsien sekä savimaalien raaka-aineena. Savi sopii myös kasvualustaan, koska se auttaa säilyttämään ravinteita ja kosteutta.

Lampaanvilla

Lampaanvilla on luonnonkuitua, jota eri lammasrodut tuottavat. Suomessa on kolme alkuperäisrotua: suomenlammas, kainuunharnas ja ahvenmaanlammas. Villaa voidaan ottaa myös laamoista ja vuohista. Villaa kerätään yleensä lampailta 1-2 kertaa vuodessa. Kuitujen ominaisuudet vaikuttavat käyttöön ja kehrättävyyteen. Villaa voidaan käyttää huovutukseen, mutta myös eristemateriaalina, puutarhapäällyksenä tai tyynyjen ja peittojen pohjana (Suomalainenvilla, 2023).

Lammas ja villa ovat edustettuina hiilen kierrossa biogeenisenä hiilenä. 50 % puhtaan villan painosta on puhdasta biogeenistä hiiltä (International Wood Textile Organisation, 2023).

Biohiili

Mikä on tämä aine, joka näyttää hiileltä? Tunnistatko hajun? Sitä kutsutaan nimellä “Biohiili”. Se on valmistettu palavasta orgaanisesta materiaalista, kuten puusta. Se poltetaan erittäin korkeassa lämpötilassa, jotta vettä ei jää jäljelle. Siksi se sisältää paljon hiiltä! Sitä käytetään maanparannusaineena hiilen sitomiseen ja maaperän terveyshyötyihin.

Kaakaopavun kuoret (kaakaohake)

Tunnistatko hajun? Kokeile! Kaakaopapujen kuoret ovat kaakaopapujen tuotannon sivutuote. Vaikka kaakao ei kasva Suomessa, tätä materiaalia voi nähdä vaikka pensaiden alla kaupungissakin. Tällaista niin kutsuttua katemateriaalia valmistetaan myös esimerkiksi puunkuoresta ja järviruo’osta. Katetta käytetään kukkapenkkien, pensaiden ja perennojen alla ja se toimii lannoitteena ja auttaa estämään rikkaruohojen leviämistä.