Tyyppi: Luontosuunnittelu, Työkalun kehitys

Status: Pilotointi

Vuosi: 2024

Kehittämämme luonnon ja maankäytön yhteensovittamisen työkalu LUMA tuo luontotiedon kiinteäksi osaksi suunnittelua. Työkalu auttaa luontoarvojen priorisoinnissa ja tukemisessa kaavoitusvaiheessa. Työkalu auttaa kaupunkeja ja kuntia turvaamaan luonnon monimuotoisuutta rakennetussa ympäristössä maankäyttötavoitteiden ja luontoarvojen säilymisen ristipaineessa. 

LUMA-työkalun avulla tehtävä luonnon monimuotoisuuden arviointi huomioi kaikki suunnittelualueella olevat luontoarvot ja paikalliset erityispiirteet. Analyysissä voidaan tarvittaessa myös huomioida kaupungin omat strategiat ja suunnitelmat. Tuloksena saadaan käytännön ratkaisuja maankäytön suunnittelun, päätöksenteon ja vuorovaikutuksen tueksi. 

Maankäyttövaihtoehtojen luontovaikutusten havainnollistaminen

Maankäytön luontoarvolaskuri on kehitetty ensisijaisesti ohjaamaan rakentamisen sijoittelua ja auttamaan tärkeimpien luontoarvojen säilymistä suunnittelualueella. Hankkeen alkuvaiheessa käytettynä menetelmä auttaa huomioimaan monimuotoisuuden säilymisen ja esimerkiksi lakisääteisten kohteiden huomioimisen parhaalla mahdollisella tavalla. Työkalua voidaan myös käyttää vertailemaan kahden tai useamman vaihtoehtoisen suunnitteluratkaisun luontovaikutuksia. Menetelmällä luontoarvojen säilymiselle saadaan laskennalliset suuruuserot. 

Pohjana ekologisen kompensaation arviointikriteerit

LUMA-työkalu antaa jokaiselle luontotyyppikuviolle luontoarvoja kuvaavan numeerisen arvon. Luontotyyppikuvion numeerinen arvo perustuu luontotyypin ekologiseen tilaan ja kohdekohtaisiin luontoarvoihin. Luontotyypin ekologinen tila arvioidaan ekologisen kompensaatiomallin arviointikriteereillä. 

Maankäytön luontoarvolaskennan neljä vaihetta 

LUMA-menetelmällä toteutettava maankäytön luontovaikutusten arviointi muodostuu neljästä osa-alueesta; 

  • LUONTOARVOLASKELMA – Ekologisen kompensaation mallin pohjalta tuotetaan laskelma luontoarvoista perustuen luontotyyppien ekologiseen tilaan ja paikallisiin erityispiirteisiin.
  • EHDOTUS RAKENTAMISEN SIJOITTUMISESTA – Menetelmällä selvitetään, millä rakentamisen sijoittelulla saadaan säästettyä eniten alueelle merkityksellisiä luontoarvoja. 
  • LUMO-ELEMENTIT – Menetelmän osana esitetään elementtejä, joilla uudessa rakennettavassa ympäristössä voidaan tukea luonnon monimuotoisuutta. 
  • YHTEENVETOANALYYSI – Yhteenvetoanalyysi olemassa olevasta ja säilyvästä luontotiedosta, josta nousevat tärkeimmät asiat kaavamääräyksiin.

LUMA-työkalu on kehitetty joustamaan aina tarpeen ja kohteen mukaan, ja osa-alueet ja niiden painotus määritetään aina erikseen kohdekohtaisesti.