Sijainti: Shenzhen, Kiina

Tyyppi: Museoalue, museopuisto, maisemakonsepti

Status: Kilpailuehdotus, "Excellent Prize", jaettu toinen sija

Vuosi: 2021

Järjestäjä: Bureau of Public Works of Futian District, Shenzhen

Työryhmä: JKMM arkkitehdit, AUBE, Barker Langham, Nomaji maisema-arkkitehdit

Yhteistyökumppanit: Futudesign, Kvant-1, Mir, SAN ja taiteilija Pan Jianfeng

Nomaji oli mukana työryhmässä, joka sijoittui jaetulle toiselle sijalle Antuo Hill -museoalueen kansainvälisessä suunnittelukilpailussa. Kilpailutyö ”Foundation Stones” toteutettiin yhteistyössä JKMM arkkitehtien kanssa. Lisäksi suunnittelusta vastasi suunnittelutoimisto AUBE sekä strategisena kumppanina Barker Langham. Tutustu kilpailutuloksiin tarkemmin täällä.

Shenzhen Antuo Hill Museot (SAHM) sijaitsee Kiinan kaakkoisrannikolla ja on yleisölle avoin kulttuuri- ja museoalue. Suunniteltava kohde oli laajuudeltaan 214 000m2 ja se sijoittuu Tanglangshan vuoren ja Shenzhenin rannan väliselle viherkäytävälle. Shenzhenin keskusta jakautuu itä-länsi-suunnassa alueen molemmin puolin. 

Kilpailutyön suunnittelun lähtökohtana oli ympäröivän louhoksen historia sekä Antuo Hills vuorien paikallisluonto ja alkuperäislajit, joita vuorten ympäristössä on laajasti jäljellä.

Museon puistoalue jakautuu teemoihin, joista jokainen kuvastaa ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Teema-alueiden inspiraationa on ollut kiinalainen puutarhaperinne yhdistettynä tämänpäivän globaaleihin kestävyystavoitteisiin. Museoalue tarjoaa kävijöille monipuolisia elämyksiä ympäristössä, joka muuttuu vuodenaikojen mukaan. Urbaani tunnelma ja vahva estetiikka muodostavat kiinnostavan ja virikkeellisen ympäristön. Ympäröivä luonto ja maisema sulautuvat osaksi museoaluetta monimuotoisen kasvillisuuden avulla. 

Yksi suunnitelman pääelementeistä on veden liike. Vesi, elämää symboloivana elementtinä, seuraa kävijöitä läpi museoalueen. Virtaava ja peilaavat vesipinnat vahvistavat kokemusta taiteesta ja kulttuurista. 

Vettä on käytetty sekä viihtyisyyttä ja pienilmastoa parantavana elementtiä että vahvistamaan vuodenaikojen vaihtelua alueella. Kosteikot ja allasalueet on integroitu osaksi puutarhaa, rakennuksia sekä kulkureittejä. Kuivana kautena vesielementit ovat lähes huomaamattomia, kun taas sateisena kautena ne muodostavat vaikuttavan maisemallisen elementin. 

Antuo Hillsin museoalue tarjoaa alustan monipuoliselle kulttuuritoiminnalle yhdistäen paikallisen kulttuuriperinnön ja taiteen toisiinsa. Ympäristö vahvistaa kävijöiden kokemusta alueen luonnon ja alkuperäislajien läheisyydestä osana urbaania ympäristöä. Vahvojen “kivijalkojen” suojassa kävijät voivat kokea kulttuurielämyksiä ja kokea liittyvänsä osaksi alueen uniikkia luontoa.

Visualisoinnit © KVANT-1 ja © MIR.