Saimme kunnian vastaanottaa Nomajille myönnetyn arkkitehtuurin valtionpalkinnon 21.11.2023. Palkinto myönnettiin työstämme korkeatasoisen maisema-arkkitehtuurin, uudistavan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen kestävyyden alueilla.

Ajattelen, että palkinto tuli monella tavalla oikeaan aikaan. Elämme maailmanlaajuisessa murroksessa, jossa monen tavanomaisen asian on muututtava. Uskon, että muutos on tehtävissä ja arkkitehtuurilla on siinä merkittävä rooli. Nomajin saama palkinto on samalla tunnustus maisema-arkkitehtuurille; tunnustus, että ala on avainasemassa palkintoperusteluissa mainittujen haasteiden edessä. 

Samalla palkinto on tunnustus Nomajille rohkeudesta tarttua ajankohtaisiin asioihin ja pyrkimyksestä luoda ratkaisuja sekä uusia toimintatapoja monien viheliäisten ongelmien kohtaamiseen. Perustimme Nomajin kahdeksan vuotta sitten ja tavoitteena oli alusta alkaen tehdä maisema-arkkitehdin roolista merkittävämpi niin viihtyisien ja hyvinvointia tuottavien kaupunkitilojen suunnittelussa kuin suurien ympäristöhaasteiden ratkaisijana. Nomajille alkuaikoina määritellyt arvot: vastuullisuus, avoimuus ja rohkeus sekä kunnioitus ja sydämellisyys ovat edelleen tärkeitä ja toimintamme perusta. Meillä on iso sydän, joka näkyy etenkin luontoa kohtaan, mutta toivottavasti myös välittyy asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille. 

Palkinnon myötä voimme ottaa kunnian siitä, että olemme saavuttaneet tavoitteitamme ja onnistuneet omalta osaltamme viemään suunnittelualaa eteenpäin.  Valtionpalkinnon perusteluissa todetaan, että Nomajin kaltaisia toimijoita tarvitaan luomaan toivoa yhteiskuntaan, arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin aloille sekä ratkaisemaan suunnittelualan viimeisen sadan vuoden aikana luomia laajamittaisia ympäristöongelmia. Emme kuitenkaan luo toivoa tai ratko haasteita yksin, vaan yhdessä näkemyksellisten asiakkaidemme ja yhteistyökumppaniemme kanssa; sen verkoston, jonka kanssa työskentelemme ja jotka janoavat uusia, parempia ratkaisuja ja kestävää tulevaisuutta.

Toivon, että tämä saamamme tunnustus luo lisää näkyvyyttä ja merkittävyyttä maisema-arkkitehtuurin alalle Suomessa, ja tekee meistä entistä rohkeampia toimia edelläkävijöinä.

Sydämellinen kiitos kaikille nomajilaisille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Ollaan väsymättömiä unelmiemme suhteen. 

Anni Järvitalo, maisema-arkkitehti MARK, toimitusjohtaja

Taiteen valtionpalktintojen perustelut 2023