Sijainti: Helsinki, Postipuisto

Tyyppi: pihasuunnittelu

Vuosi: 2018-2021, valmistunut 2022

Suunnittelu: maisemasuunnittelu Nomaji maisema-arkkitehdit, rakennussuunnittelu Arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit Oy

Postipuiston uusi asuinalue sijoittuu entiselle maaliikennekeskuksen ja Postin lajittelukeskuksen alueelle. Suunniteltava kortteli oli ensimmäinen, joka alkoi rakentua alueen lounaiskulmaan Keskuspuiston kupeeseen. Korttelissa on neljä tonttia, jotka suunniteltiin vaiheissa. 

Suunnittelun lähtökohtana oli luoda sydämenä toimivan piharakennuksen ympärille viihtyisä ja toiminnallinen piha. Erityisesti panostettiin asukkaiden viljelymahdollisuuksiin, vehreän ympäristön luomiseen ja yhteisöllisyyteen. Viljelyalueen yhteyteen sijoitettiin kompostit sekä kastelukaivo, johon ohjataan korttelin pohjoisreunassa sijaitsevan rakennuksen kattovesiä. 

Postipuistossa asemakaava edellyttää viherkertoimen laskemista. Tavoiteluvun saavuttamista korttelissa helpotti maanvarainen piha, jolloin hulevesien käsittely ja kasvillisuuden runsaampi käyttö on mahdollista. Hulevesien viivyttämiseksi suunniteltiin laajahko sadepuutarha, johon myös osa kattovesistä pystyttiin ohjaamaan. Läpäisevän ja puoliläpäisevän pinnan suuri määrä on pihan toteutuksessa keskeistä. Myös pihalla käytetyt viherkertoimen bonuselementit kuten syötävät ja kukkivat lajit rikastuttavat pihan monimuotoisuutta ja toiminnallisuutta. 

Korttelin leikkipaikan teemana on postinjakeluhistoria. Lapset voivat kirjoittaa viestejä toisilleen paikkaan suunnitellun leikkivälineen avulla. Pihalle on sijoitettu myös vuonna 2018 pidetyn Habitare-opiskelijakilpailun tuloksena syntynyt kohtaamispaikaksi suunniteltu veistos ”Spotti”.