Sijainti: Helsinki

Asiakas: NCC Suomi Oy

Vuosi: pihasuunnittelu 2018-2019, valmistunut 2020

Suunnittelu: Nomaji maisema-arkkitehdit

Yhteistyökumppanit: arkkitehtisuunnittelu Arkkitehdit Soini & Horto sekä Futudesign

Hotelli Scandic Grand Central sijoittuu Helsingin ydinkeskustaan, rautatieaseman välittömään yhteyteen. Helsingin päärautatieaseman entinen hallintosiipi muutettiin hotelliksi ja kokonaisuutta täydennettiin uudisrakennuksella. Uuden ja vanhan osan väliin jäi pysäköintipaikkana toiminut huoltopiha, jolta purettiin kaksi huoltorakennusta. Hotellirakentamisen yhteydessä asfalttipiha koki muodonmuutoksen vehreäksi metsäpuutarhaksi.

Pihasuunnitelman perusajatus on muodostaa kivisen korttelin keskelle salainen puutarha hotellivieraiden koettavaksi ja katsottavaksi. Rakennuksia reunustavat monilajiset, dynaamiset perennaistutukset, jotka muodostuvat sekä luonnonkasveista että näyttävistä puutarhakasveista. Pihan keskiössä on metsäsaareke. Metsäsaarekkeessa kiemurtelee kuivavesiaihe, joka sateella kerää hulevesiä. Muurit, pergolat ja aidat rajaavat eri luonteisia pihatiloja sekä tarjoavat kasvupaikan näyttäville köynnöksille. Pihan muotokieli, materiaali- ja kasvivalinnat sekä istutusten tyyli nivovat osaltaan yhteen jugend-rakennuksen ja uudisrakennuksen arkkitehtuurin. 

Piha toimii hotellin sisääntuloaukiona, hotellin eri osia yhdistävänä kulkureittinä, monipuolisena oleskelupaikkana sekä huoltoalueena. Hotellin esteetön sisäänkäynti käy sisäpihan kautta. Pihalla on kaksi liikuntaesteisille varattua pysäköintipaikkaa. Pihalle sijoittuvat myös henkilökunnan pyöräpaikat sekä hotellivieraiden käyttöön varatut polkupyörät.

Kivetyillä alueilla on käytetty kotimaista luonnonkiveä, jonka hiilijalanjälki on matala. Kaiken kaikkiaan kiveysten pintakäsittely mukailee käyttötarkoitusta, mm. esteettömällä kulkureitillä kiveyksen pinta on muuta kiveysaluetta sileämpi. Kivipaasina puiden ympärillä hyödynnettiin pihalta puretun huoltorakennuksen sokkelikiviä.

Yli sata vuotta vanha asemarakennus on perustettu puupaaluille. Puupaalujen vuoksi pohjaveden pinta alueella ei saa laskea, sillä vedenalainen hapeton tila estää paalujen lahoamisen. Tämän vuoksi kaikki hulevedet imeytetään paikalla pohjavedeksi. Pihan hulevedet ohjataan ensin kasvillisuuden käyttöön, sen jälkeen ne vajoavat pohjavedeksi. Kattovedet sekä pihan sadevesikaivojen vedet ohjataan tontin sisäiseen sadevesiviemäriin, joka purkautuu imeytyskenttään liitettyyn imeytyskaivoon. Ylivuotoa kaupungin viemäriverkkoon käytetään vain pohjaveden ollessa ylimmässä mahdollisessa tasossaan.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Scandic-Grand-Central-Hotel-courtyard_web_12.jpg

Kivikaupungin keskellä vehreällä pihalla on pienilmastoa parantava vaikutus. Se lieventää lämpösaarekeilmiötä ja tarjoaa miellyttävän oleskelupaikan myös kesähelteillä. Toisaalta ympäröivät rakennukset tasaavat talven äärimmäisen kylmiä lämpötiloja sekä varjostavat pihaa.  Piha onkin suojaisa kasvupaikka myös talvenaroille kasvilajeille. Pihan kasvillisuudessa yhdistyvät kotimaiset luonnonkasvit sekä eksoottisemmat, lämpenevään ilmastoon sopivat lajit. Dynaamiset istutukset jäljittelevät monilajista metsänpohjaa. Muureja ja pergoloita pitkin kiipeävät kukkivat köynnökset.