Sijainti: Sipoo

Tyyppi: Oppimisympäristöt, koulupiha, liikunta-alueet

Status: 1. vaihe valmistunut 8/2019, 2. vaihe 2020

Asiakas: Sipoon kunta

Vuosi: 2016-2018

Suunnittelu: maisemasuunnittelu Nomaji maisema-arkkitehdit ja Soile Heikkinen (Virearc), skeittialue Janne Saario

Yhteistyökumppanit: arkkitehtisuunnittelu Rudanko+Kankkunen ja AFKS, kunnallistekninen suunnittelu FCG

Sipoonlahden koulun laajennuksen myötä uudesta koulusta tulee yksi Suomen suurimpia koulukeskuksia, johon tulee noin 1200 oppilasta.  Laajennushankkeen yhteydessä uusittiin koko piha-alue ja toteutettiin alueelle uusi lähiliikuntapaikka. Koulun ulkotilat ovat suosittu ulkoilupaikka lähialueen asukkaille myös kouluajan ulkopuolella.

Suunnittelun lähtökohtana oli tuoda oppimisympäristö ulos erilaisten teemallisten toimintojen ja eri ikäryhmille suunnattujen oppimispolkujen muodossa. Taidepiha, tiedepiha ja tarinapiha luovat monipuolisen ja viihtyisän ulkotilan, jonka ideointiin myös oppilaat osallistuivat. Pääsisäänkäynti avautuu liikunnalliseen alueeseen, johon on integroitu skeitattavia elementtejä sekä parkour-alue. Monipuolinen piha-alue tarjoaa vaihtelevia ja yllättäviä tiloja ja toimintoja, joita jäsentävät maastonmuodot ja runsas ja monilajinen istutettu puusto. Materiaaleissa on käytetty muun muassa kierrätysbetonimurskaa ja ekologisella puunsuojalla käsiteltyä puuta. 

Hankkeeseen sisältyi myös hulevesikosteikon suunnittelu, jossa viivytetään suunnittelualueen hulevesiä. Kosteikko nivottiin osaksi oppimisympäristöä ja sen partaalle suunniteltiin laituri ja maakatsomo.  

Kuvat: Martin Sommerschield.