Location: Sipoo

Type: Learning environments, schoolyard, sport area

Status: the first phase completed 8/2019, 2nd phase 2020

Client: Municipality of Sipoo

Year: 2016-2018

Design: Nomaji landscape architects Ltd and Soile Heikkinen from Virearc (landscape architecture), Janne Saario (skate area)

Collaborators: Rudanko+Kankkunan and AFKS (architecture)

The new Sipoonlahti school will become, after the extension, one of the largest school centers in Finland, with about 1200 pupils. As part of the extension project, the entire schoolyard was renovated and a new local sport site was built in the area. The schoolyard is also a popular outdoor place for residents of the area.

The school yard has a rich diversity of tree species and varied topography which creates a surprising range of spaces and activities. The yard is divided into four distinct themes: science, art, storytelling and sports. The materials used in the yard include recycled crushed concrete and wood treated with ecological preservatives. Stormwater runoff is directed into a wetland that becomes an interesting learning environment.

In the school projects, we always aim to work with children, teachers and other pedagogical professionals, to find new ways to use the outdoors as a natural teaching environment. In this project the students and staff actively took part in designing the new yard.

Photos: Martin Sommerschield.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on sipoonlahti_piha_havainnekuva-790x546.png
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sipoonlahden-koulu_004-790x592.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sipoonlahden-koulu_auditorium-790x527.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sipoonlahden-koulu_007-790x592.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Sipoonlahden-koulu_008-790x527.jpg