Sijainti: Helsinki

Tyyppi: julkiset ulkotilat, puistosuunnittelu, aukiosuunnittelu

Status: toteutussuunnitelmat valmiit, rakentaminen 2020-2022

Asiakas: Helsingin kaupunki

Vuosi: 2017-2019

Suunnittelu: maisemasuunnittelu Nomaji, arkkitehtisuunnittelu JKMM

Yhteistyökumppanit: kunnallistekninen suunnittelu ja valaistuksen yleissuunnitelma Sitowise Oy

Helsinki saa uuden tanssitaiteelle omistetun rakennuksen, Tanssin talon, joka täydentää Kaapelitehtaan jo nykyisin monipuolista tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa. Nomaji on vastannut Tanssin talon ympäristön maisemasuunnittelusta käsittäen Kaapelin piha-alueet ja niihin liittyvät julkiset ulkotilat. Rakentamisen myötä uusitaan Kaapelipuisto ja Kaapeliaukio muuttuu pysäköintialueesta tapahtuma-aukioksi. 

Laadimme ensin kaupunkikuvallinen yleissuunnitelman koko alueelle. Julkiset tilojen on tarkoitus täydentää ja ilmentää Tanssin talon ja uudistuvan Kaapelitehtaan käyttöä. Konseptissa peruspinta muodostuu kestävistä ja aidoista materiaaleista, joissa on sopivasti alueen historiaa henkivää rouheutta. Vastapainona muuntuvuus ja liike ilmentävät tanssia ja muodostuvat kasvillisuudesta, vedestä, valosta, tapahtumista ja urbaanin liikkumisen mahdollisuuksista. 

Kaapelipuistoon tulee monimuotoista ja kerroksellista dynaamista kasvillisuutta ja veistoksellisia parkour-välineitä. Suurilla kivilohkareilla rajataan pienen puistikkoon viihtyisiä oleskelutiloja, suojaan tanssin talon huoltoliikenteeltä. Kaapeliaukiosta muodostetaan alaslaskettu puiden reunustama aukio. Kasvillisuus ja maastonmuotoilu rajaavat tilaa viereisen liikennealueen suhteen. Aukiolle tulee erikoisvalaistus, joka luo teatterivalaistuksen tunnelmaa. Nomaji on laatinut myös Tanssin talon biodiversiteettikaton suunnitelmat.