Sijainti: Lappeenranta

Tyyppi: oppimisympäristöt, koulupiha, arkkitehtuurikilpailu

Status: 2. palkinto yleisessä arkkitehtuurikilpailussa

Vuosi: 2019

Suunnittelu: maisemasuunnittelu Nomaji, arkkitehtisuunnittelu Rudanko+Kankkunen

Lappeenrannan Sammonlahden alueen uuteen monitoimitaloon, ns. Sammontaloon, tulee sijoittumaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen yhtenäiskoulun, kirjaston, nuorisotoimen, neuvolan ja liikuntapalvelujen tilat. Sammontalo lähiympäristöineen tulee palvelemaan yli tuhatta lasta ja nuorta. 

Ehdotuksessa Katraspolveileva rakennus muodostaa ympärilleen kutsuvia aukioita sekä pihatiloja. Uudisrakennuksen mittakaava sopeutuu Sammonlahden ympäristöön. Suuresta monitoimitalosta tulee kylämäinen rakennusryhmä ja osa ympäröivää kaupunkia.

Ehdotuksessa ulkotilat suunniteltiin osana fyysistä oppimisympäristöä, joka tukee lasten kehittymistä ja kasvamista. Ulkotila kannustaa omaehtoiseen liikkumiseen ja toimintaan, leikkimään, tutkimaan, tekemällä oppimiseen ja rauhoittumiseen. Laaja piha-alue tarjoaa myös erilaisia mahdollisuuksia lasten- ja nuorten luontosuhteen kehittymiselle; metsäkoulualueeseen sisältyy vauhdikkaat liikunta- ja seikkailuleikit, sadepuutarhassa yhdistyy luovuus ja luonnon prosessien tarkkailu, ja koulupuutarhassa kannustetaan yhteisöllisiin viljelyyn ja kasvatuskokeiluihin. Luontopohjaiset ratkaisut ja materiaalit turvaavat terveellisen, luovuutta kehittävän ja muunneltavan ympäristön. Ulkotiloissa on huomioitu sujuvat siirtymät, liikkumisen turvallisuus ja eri ikä- ja käyttäjäryhmien tarpeet.