Sijainti: Kaapeliaukio 3, Helsinki

Tyyppi: julkiset ulkotilat, puistosuunnittelu

Status: valmistunut 2023

Suunnittelu: Maisemasuunnittelu Nomaji, kunnallistekninen suunnittelu Sitowise Oy, valaistussuunnittelu Licon-AT

Yhteistyökumppanit: Tanssin talon ja Kaapelin arkkitehtisuunnittelu JKMM ja Ilo Arkkitehdit

Tilaaja: Helsingin kaupunki, Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Kaapelipuisto on osa Tanssin talon ympäristön kokonaisuutta, johon liittyy lisäksi Kaapeliaukio ja Tanssin talon viherkatot.

Kaapelipuistosta suunniteltiin alueen asukkaiden, Tanssin talon ja Kaapelin käyttäjien hengähdyspaikka. Puistosta pyrittiin suunnittelemaan mahdollisimman vihreä, siitä huolimatta, että tanssin talon huoltoliikenteen alue sijoittuu osaksi puistoa. Massiiviset kivilohkareet rytmittävät ja rajaavat tilaa ja luovat oleskelupaikkoja avoimen tilan reunoille. Kasvillisuus on erityisen monipuolista, puistoon on istutettu muun muassa tuhansia perennoja (yli 40 eri lajia) ja yli 30 puuta. Puiston molempiin päihin sijoittuu toiminnalliset saarekkeet, joiden veistokselliset liikuntavälineet ovat saaneet ideansa tanssin ja voimistelun liikkeistä. Puiston keskialueen avoin pinta päällystettiin vaalealla kotimaisesta kivirouheesta valmistetulla kivirouheella.

Tanssin talolle toteutettiin 1450 neliön laajuinen kasvikatto. Katon merkitys muun muassa hulevesien viivytykselle tontilla on huomattava. Katto sijoittuu usealle eri tasolle, joihin muodostuu erilaisia kasvuolosuhteita. Kullekin katon osalle suunniteltiin oma kasvipalettinsa, muodostuen kuivuutta sietävistä ketokasveista, heinistä ja maksaruohoista. Paloturvallisuuden vuoksi tarvittavat palokatkot on suunniteltiin osaksi viherkaton ilmettä orgaanisesti muotoiltuina kivikaistoina. 

Suunnittelussa valintoja tehtiin kestävän ympäristörakentamisen periaatteiden ja toimintamallin pohjalta. Lähtökohtana oli luoda monipuolisesti erilaisia käyttäjiä palvelevaa jalankulkijaystävällistä kaupunkitilaa, joka kunnioittaa Kaapelin teollista miljöötä. Suunnittelussa oli tärkeää luoda koko alueelle uutta arvoa ja identiteettiä. Rakennuksen paikalta kaadettujen puiden tilalle on istutettu runsaasti uutta puustoa ja kasvillisuutta sekä puistoon, että aukiolle ja Länsisatamankadun varteen. Alueella on käytetty kestäviä materiaaleja, kuten paikalta purettuja noppakiviä, massiivisia kotimaisia graniittilohkareita sekä terästä. Tavoitteena oli myös tuoda luontoa alueelle, jossa sitä lähtökohtaisesti oli vähän. Tämä toteutettiin monilajisella kasvillisuudella ja laajalla viherkatolla.

Valokuvat: Maite González Laurens